Discussie over geloof en wetenschap steeds 'politieker' Speciaal

Discussie over geloof en wetenschap steeds 'politieker'
27 mrt
2012
Nieuws

De publieke discussie over geloof en wetenschap heeft steeds vaker het karakter van een politiek spelletje, waarin uitspraken van ‘tegenstanders’ uit de context worden gerukt en belachelijk worden gemaakt. Dat stelt de fysicus en geloof-wetenschap-specialist Karl Giberson op de website Science & Religion Today. Giberson roept op tot een werkelijk gesprek over de interessante vragen op het grensvlak van geloof en wetenschap.

Giberson geeft een aantal voorbeelden, waaruit blijkt hoe de discussie over geloof en wetenschap steeds ‘politieker’ is geworden. In krantenverslagen van het recente debat tussen de atheïst Richard Dawkins en Rowan Williams, aartsbisschop van Canterbury, was te lezen dat Dawkins ‘niet meer 100% zeker is dat God niet bestaat.’ Een suggestieve opmerking, want in werkelijkheid is Dawkins niet van mening veranderd. Hij houdt slechts een minimale slag om de arm dat er mogelijkerwijs een transcendent wezen zou kunnen bestaan.

Giberson heeft zelf ook deze ervaring met het publieke debat. Hij is auteur van een groot aantal boeken op het grensvlak van geloof en wetenschap. Daarin laat hij zien hoe je beide serieus kan nemen. Hij neemt in zijn boeken en lezingen afstand van atheïsten als Dawkins en Jerry Coyne enerzijds en van fundamentalisten als Ken Ham en Al Mohler anderzijds.

Van beide zijden worden zijn opvattingen echter onjuist weergegeven en belachelijk gemaakt. Toen hij creationisten bekritiseerde omdat zij ‘moderne wetenschap uit de Bijbel halen’, verweet de fundamentalist Mohler hem dat hij ‘de hele Bijbel te grabbel gooit’. De atheïst Coyne daarentegen maakte een lezing van Giberson over wiskunde en religie belachelijk door deze samen te vatten als: ‘Wiskunde werkt: ergo Jezus’. Overigens geeft Giberson toe dat hij zich hier zelf ook wel eens schuldig aan zal hebben gemaakt, dus zijn kritiek geldt ook hemzelf.

Een serieuze discussie over geloof en wetenschap komt natuurlijk niet van de grond door  alleen de eigen positie met alle mogelijke middelen te verdedigen, maar alleen door een stap terug te doen en een serieus gesprek aan te gaan, besluit Giberson.

Giberson schreef dit blog als antwoord op de vraag: ‘Wat vindt u het meest interessant of verrassend aan het discussie over geloof en wetenschap op dit moment?
Lees zijn hele antwoord op Science & Religion Today (26 maart 2012)

Uitgebreid zoeken

Categorie
Tag
Auteur
Tekst

Laatste reacties

 • Bedankt Bert en Jac.

  Gisteren troostte het zusje (3½) van Alexander mij:
  “Opa, Alexander kan nooit meer ziek worden, want hij is in de... 07-02-2016 09:13
 • Jac Vaes zei Naar deze reactie >>>
  Piet,
  Wat vreselijk; zo iets mag niet waar zijn.
  Moedig dat je je uitspreekt en op dit blog een aantal alternatieven overweegt. Ik wens je... 07-02-2016 01:01
 • Bert Morriën zei Naar deze reactie >>>
  Piet,

  Van harte gecondoleerd.

  Bert 06-02-2016 23:49
 • Beste Mijnbroer en Peter Davids,

  Jullie betrokkenheid doet mij ontzettend goed, hartelijk dank hiervoor! 06-02-2016 22:46
 • Peter Davids zei Naar deze reactie >>>
  Hallo Piet,

  Wat een verschrikkelijke gebeurtenis, een dag geleden. Ik herinner mij nog goed dat jij een aantal maanden geleden nog op dit... 06-02-2016 17:50
 • Mijnbroer zei Naar deze reactie >>>
  Beste Piet

  Ik wens jullie alle sterkte die er bestaat. Jongen, vreselijk nieuws.

  Wat kan en mag een buitenstaander meer zeggen? Ik weet... 06-02-2016 17:00