Theoloog McGrath over Einstein en verhalen

Theoloog McGrath over Einstein en verhalen
20 dec
2019

In een interview met het tijdschrift Christianity Today gaat theoloog Alister McGrath in op het geloof van Albert Einstein en de kracht van verhalen in geloofsgesprekken.

Reden voor het interview is de publicatie van twee boeken van de theoloog uit Oxford: A Theory of Everything (That Matters) over natuurkundige Albert Einstein en ‘Narrative Apologetics’, over het belang van het vertellen van verhalen.

Oorlog

Einstein wordt zowel door gelovigen als ongelovigen in hun kamp ‘geclaimd’, maar McGrath stelt dat dit onterecht is. Einstein geloofde niet in een persoonlijke god, maar was ook zeker geen (al dan niet stiekeme) atheïst. Wel erkende Einstein dat wetenschap hooguit een deel van de werkelijkheid kan verklaren.

Daarmee laat Einstein volgens McGrath zien waarom het idee dat er een voortdurende en principiële ‘oorlog’ is tussen geloof en wetenschap niet klopt. McGrath stelt dat wetenschap en religie elk een eigen kijk op de werkelijkheid bieden. Hij trekt de analogie naar politieke overtuigingen: niemand vindt dat wetenschappers zich niet met politiek mogen bezighouden. Politiek, maar ook ethiek en religie gebruiken andere methoden om tot conclusies te komen dan natuurwetenschap, maar zijn daarom niet onverenigbaar.

Verhalen

Over zijn boek ‘Narrative Apologetics’ zegt hij dat verhalen belangrijk zijn om bijvoorbeeld theologische concepten duidelijk te maken. De Bijbel staat vol van dit soort verhalen (met als meest duidelijk voorbeeld de vele ‘gelijkenissen’ in het Nieuwe Testament). Christelijke schrijvers als J.R.R. Tolkien, C.S. Lewis en Dorothy Sayers hebben dit halverwege de vorige eeuw ook uitgedragen. Geloofsverhalen, zo stelt McGrath, laten zien dat dit geloof echt is. De meeste apologetiek richt zich op het verdedigen van de waarheid. Dat is niet verkeerd, maar komt wat McGrath betreft pas later aan bod.

Bron: Christianity Today, 5 december

Reacties mogelijk gemaakt door CComment

Uitgebreid zoeken

Categorie
Tag
Auteur
Tekst

Laatste reacties

 • Gilbert,
  Edward heeft het over de praktijk, niet over de leer.
  Vr.gr.,
  Jac 26-02-2020 09:06
 • Gilbert Knuyt zei Naar deze reactie >>>
  Wat schrijf je daar nu, beste Edward A.  (25-02-2020 23:26) ????

  "Religie is in de kern immoreel" beweer je.  Het christendom zegt juist... 26-02-2020 08:50
 • @Lieven, maar je gaf ook al eens eerder aan dat je je door Benedict gekleineerd voelde en door Andre, komt het nooit eens bij je op dat je... 26-02-2020 02:25
 • @Edward, ik meende toch dat we in Nederland al over een liberale euthanasie wetgeving beschikken of ik zou me sterk moeten vergissen.  26-02-2020 01:57
 • @Edward,  je kunt mensen hun diepgewortelde overtuigingen (prolife) nu eenmaal niet sturen,
  wat er daadwerkelijk in de praktijk gebeurt... 26-02-2020 01:43
 • Benedict Broere zei Naar deze reactie >>>
  Edward - 'het immorele karakter van religie'. Zo'n uitspraak, als ik daarin meega, met deze trant van denken, deze enormiteit, dan kan ik... 26-02-2020 01:23