Atheïsten gezien als onbetrouwbaar – tenzij ze willen trouwen

Atheïsten gezien als onbetrouwbaar – tenzij ze willen trouwen
17 jan
2020

In de VS vertrouwen mensen atheïsten minder dan gelovigen. Volgens onderzoekers van de Universiteit van Arizona is dit gebaseerd op de aanname dat atheïsten zich niet willen binden in relaties.

Amerikanen hebben het niet zo op atheïsten. Een recent tv spotje van Ron Reagan (zoon van de voormalige president) voor de Freedom of Religion Foundation, waarin hij zich als presenteerde als ‘levenslange atheïst en niet bang om te branden in de hel’ zorgde onlangs voor nogal wat ophef. Er bestaan in de VS nogal wat vooroordelen over atheïsten, bijvoorbeeld dat ze geen moreel kompas hebben. Mensen vertrouwen uitgesproken atheïsten niet en opvallend genoeg vertrouwen zelfs atheïsten religieuze mensen meer dan hun mede-ongelovigen.

Seksueel gedrag

Onderzoekers van de Universiteit van Arizona wilden weten waar dit vooroordeel vandaan komt. Zij bedachten dat veel religies sterk hechten aan trouw in relaties. Er is een verband tussen religiositeit en seksueel gedrag. Dus denken mensen dat atheïsten minder trouw zijn?

Dat is uitgezocht door 336 personen een van twee datingprofielen te tonen. Beide bevatten precies dezelfde informatie, maar bij het ene staat dat de persoon religieus is, bij het andere staat niet-religieus. In hun commentaren op de profielen gaven de proefpersonen bij het niet-religieuze profiel vaker aan dat deze persoon geen trouwe romantische partner zou zijn en geen toegewijde ouder.

Trouwen

Vervolgens deden de onderzoekers nog een experiment: zij lieten dezelfde profielen zien, maar voegden er aan toe dat de persoon ofwel ‘graag wil trouwen’ ofwel ‘een player is’. Met die toevoeging bleek dat het oordeel niet langer afhing van de religieuze overtuiging, maar van de visie op relaties. Die verklaarde bijna 20 procent van de score op betrouwbaarheid, terwijl religieuze overtuiging nog maar 1 procent verklaarde. Dit gold voor zowel religieuze als niet-religieuze proefpersonen. Dit lijkt te bevestigen dat de negatieve beoordeling van atheïsten gebaseerd is op hun vermeende ontrouw in relaties.

Bron: The Conversation. Why some people distrust atheists

Beeld: Gary Stevens/Flickr, CC BY

Reacties mogelijk gemaakt door CComment

Uitgebreid zoeken

Categorie
Tag
Auteur
Tekst

Laatste reacties

 • Edward Apcar zei Naar deze reactie >>>
  Laat ik hier maar beginnen met het beantwoorden van de vele reacties.
  @ Egbert 26-02-2020 01:57

  “ik meende toch dat we in Nederland al... 26-02-2020 10:30
 • Egbert,

  je moet het niet proberen te relativeren door er anderen bij te halen. Het geldt algemeen: ga hier niet ad hominem, blijf beleefd,... 26-02-2020 10:18
 • Gilbert,
  Edward heeft het over de praktijk, niet over de leer.
  Vr.gr.,
  Jac 26-02-2020 09:06
 • Gilbert Knuyt zei Naar deze reactie >>>
  Wat schrijf je daar nu, beste Edward A.  (25-02-2020 23:26) ????

  "Religie is in de kern immoreel" beweer je.  Het christendom zegt juist... 26-02-2020 08:50
 • @Lieven, maar je gaf ook al eens eerder aan dat je je door Benedict gekleineerd voelde en door Andre, komt het nooit eens bij je op dat je... 26-02-2020 02:25
 • @Edward, ik meende toch dat we in Nederland al over een liberale euthanasie wetgeving beschikken of ik zou me sterk moeten vergissen.  26-02-2020 01:57