Toeval in de schepping geeft meer ruimte aan God

Toeval in de schepping geeft meer ruimte aan God
20 nov
2015

De huidige weerstand van christenen tegen evolutie lijkt op de weerstand tegen het heliocentrisch wereldbeeld ten tijde van Galileo.

Dat stelt Tim Reddish, verbonden aan Canterbury College van de University of Windsor, Ontario (Canada). Reddish, die een masterdiploma heeft in zowel natuurkunde als theologie, stelt dat in beide gevallen de kerk haar wereldbeeld heeft laten beïnvloeden door externe factoren.

Dat de aarde in het centrum van het universum stond, was een idee dat vooral voortkwam uit een Aristoteliaans wereldbeeld dat op de Bijbel werd geprojecteerd. De mens stond zo in het centrum van het universum. Het was daarom een schok dat Galileo claimde dat de aarde gewoon een van de planeten was die om de zon draaien. Dat vonden theologen moeilijk te rijmen met een mensheid die ‘bijna een god’ was (Psalm 8:6).

Tegenwoordig is de situatie nog extremer dan in de tijd van Galileo: onze zon staat in een uithoek van het Melkwegstelsel, dat honderd miljard sterren bevat en slechts een van de vele miljarden sterrenstelsels is. Toch lijken christenen daar tegenwoordig betrekkelijk weinig moeite meer mee te hebben.

Anders gaat het met de bevindingen van de wetenschap die er op wijzen dat de aarde miljarden jaren oud is, en dat de mensheid via een door toeval gedreven evolutionair proces is ontstaan. De miljarden jaren zijn moeilijk te bevatten, stelt Reddish. Daarnaast gaat het idee van toeval in tegen de gedachte dat God de mens naar zijn beeld heeft geschapen.

Reddish stelt dat christenen uitgaan van het ‘mechanisch wereldbeeld’ dat met Newton zijn intrede deed. Het universum is een mechaniek waarin alles volgens wetten verloopt. God wordt gezien als degene die buiten dit universum staat en alles voorziet. Het is een visie die kan uitmonden in deïsme, maar ook de voorbestemmingsleer. Het mechanisch wereldbeeld suggereert zekerheid, maar dit lijkt te zijn ontstaan uit een vermenging van het christendom met Grieks denken. Die zekerheid wordt aangevallen door de evolutietheorie waarin toeval een grote rol speelt.

Maar toeval kan ook ruimte scheppen voor God, stelt Reddish. Het handelen van God is daarmee minder rigide. Wel veroorzaakt dit onzekerheid, twijfel misschien. Maar dat is niet Per se iets verkeerds, vindt Reddish. Het tegenovergestelde van geloof is immers niet twijfel, maar zekerheid, schrijft hij, met een verwijzing naar 2 Korinthiërs 5:7.

Bron: Learning from History? The Absorption of Scientific Worldviews into Theology

Illustratie: "Galileo before the Holy Office", Joseph Nicolas Robert-Fleury

Laat een reactie achter

U kunt hieronder uw reactie plaatsen. Invullen van naam en e-mailadres is verplicht (e-mailadres wordt niet gepubliceerd). Om spam te voorkomen vragen wij u de letter/woordcombinatie daaronder over te typen. Daarna kunt u de reactie plaatsen. Bij problemen, neem contact op met de redactie.

Uitgebreid zoeken

Categorie
Tag
Auteur
Tekst

Laatste reacties

 • Ik weet niet wat modaliteiten collaps is maar wel dat er vele afleidingen logisch correct zijn maar dat de uitkomst daarom nog geen waarheid... 03-04-2020 08:45
 • Als ik wat verder lees, dan wordt her en der vermeld dat het argument van Godel ten onder gaat aan modal collaps. Weet iemand wat dat is en... 02-04-2020 19:56


 • Dag Edward,

   

  Of ik galoppeer, dat weet ik
  niet, ik geef gewoon mijn visie. Maar misschien komt die hier en daar niet
  helemaal overeen... 31-03-2020 23:01
 • Edward Apcar zei Naar deze reactie >>>
  @Lieven 30-03-2020 11:32

  Nu vergaloppeer je je toch echt, beste Lieven. Je raakt verward in je eigen breinbreisels.
  Natuurlijk willen... 31-03-2020 21:48
 • ...nog eentje en dan stop ik ermee.
  Wie het schoentje past trekke het aan...... 30-03-2020 11:51