Seculiere leerboeken stimuleren geloof

Seculiere leerboeken stimuleren geloof
18 aug
2016

Een Amerikaanse school die de christelijke lesmethode voor natuurwetenschap inruilde voor een neutrale versie zag dat het geloof van de leerlingen hierdoor alleen maar groeide.

Die conclusie trekt Joshua Richard van de Valley Christian Schools in Youngstown, Ohio. In een interview met BioLogos vertelt hij hoe zijn school ontevreden was over de manier waarop leerlingen werden voorbereid op een vervolgopleiding. De christelijke lesmethode bereidde de leerlingen niet goed voor op een vervolgopleiding in de natuurwetenschappen.

‘Er waren te veel oud-leerlingen die achteraf ontevreden waren, ze voelden zich geïndoctrineerd en gecensureerd’, vertelt Richard. De school gebruikte alleen voor natuurwetenschappen een christelijk curriculum. Dit werd bij vervolgopleidingen niet geaccepteerd als een volwaardig lesprogramma. Daarnaast gaven oud-leerlingen aan dat zij geen weerwoord hadden in apologetische discussies.

De school besloot op een ‘seculiere’ lesmethode over te stappen om de leerlingen uit het ‘christelijke getto’ te halen. De docenten kregen wel een training om scholieren te begeleiden bij het integreren van geloof en wetenschap. ‘Het is niet zo dat wij de naturalistische metafysica van de methode accepteren’, aldus Richard.

Hellend vlak

Tijdens de overgang naar het nieuwe curriculum verzamelde Richard drie jaar lang gegevens over verschillende aspecten van religiositeit bij de leerlingen. Op twee aspecten (deelname aan georganiseerde en niet-georganiseerde religie) was er geen verandering meetbaar. Op het derde aspect, intrinsieke religiositeit, was er zelfs een kleine maar statistisch significante toenamen van te zien.

Richard stelt dat zijn onderzoek – al is het kleinschalig en spelen er tal van factoren mee – laat zien dat onderwijs in bijvoorbeeld de evolutietheorie niet zorgt voor een ‘hellend vlak’ dat het geloof van leerlingen ondermijnt. Volgens hem zijn de leerlingen met het nieuwe curriculum beter toegerust om hun geloof te behouden en te verdedigen tijdens een vervolgopleiding. Hij werkt aan een wetenschappelijke publicatie over zijn bevindingen.

Reacties mogelijk gemaakt door CComment

Uitgebreid zoeken

Categorie
Tag
Auteur
Tekst

Laatste reacties

 • Eelco van Kampen zei Naar deze reactie >>>
  Oh, en Gilbert: dit forum heet 'geloof en wetenschap', niet 'katholieken en anderen' 26-06-2019 18:25
 • Eelco van Kampen zei Naar deze reactie >>>
  Gilbert, wat probeer je nu eigenlijk te zeggen? Je gaat weer eens niet op mijn reactie in maar begint de volgende monoloog met allerlei... 26-06-2019 17:50
 • Eelco van Kampen zei Naar deze reactie >>>
  Helaas moet ik weer reageren op "Marten" (anoniem) omdat hij het niet kan laten weer van alles over mij te schrijven wat niet waar is. Niks... 26-06-2019 17:45
 • Het is duidelijk dat mensen als Eelco van Kampen niet in staat zijn om tot een besef van het Goddelijke te komen.
  Het is niet slechts een... 26-06-2019 17:01
 • Jac,
  Komt er nog een reactie op hetgeen ik plaatste, Marten 25-06-2019 11:37?
  Of maak je je er weer vanaf? 26-06-2019 16:46
 • Ronald V. zei Naar deze reactie >>>
  Beste Gilbert

  Eelco is niet geheel en al van de straat. Dus jouw al te populistische "argumenten" zullen geen invloed op hem hebben. Zeker... 26-06-2019 16:45