Oproep om front te vormen tegen evolutie

Oproep om front te vormen tegen evolutie
30 aug
2017

In het Reformatorisch Dagblad doen een bestuurder en een leidinggevende uit het Reformatorisch onderwijs een oproep om te komen tot een brede commissie, die richtlijnen kan geven over het omgaan met evolutie en wetenschap.

De twee, drs. W. de Kloe en drs. J. Kloosterman MBA, doen dit naar aanleiding van de discussie in het RD over het boek ‘En de aarde bracht voort’ waarin VU-hoogleraar Gijsbert van den Brink betoogt dat de evolutietheorie geen bedreiging is voor de kernwaarden van het christendom. De Kloe en Kloosterman zijn het hier niet mee eens, en vrezen verwarring naar aanleiding van dit boek.

Subjectief

Zij stellen dat evolutie principieel niet is te rijmen met de Bijbel. Daarnaast zetten zij vraagtekens bij de moderne wetenschap, die volgens hen ‘subjectief en tijdgebonden’ is. ‘Het is per definitie onmogelijk om sluitende wetenschappelijke uitspraken te doen over de complexiteit van het ontstaan van de wereld en het leven. Natuurwetenschap gaat immers over het heden, niet over wat in het verleden gebeurd is’, schrijven zij in het RD van 29 augustus. Die beperkingen gelden voor hen overigens ook voor creationistische wetenschap.

Verwarring

Om verwarring bij jongeren, opvoeders en kerkelijke gemeenten te voorkomen zou er een brede adviescommissie moeten komen, die kerken en scholen handvatten geeft om tot een ‘Bijbelgetrouwe reactie’ te komen. Zij roepen de synodes van de reformatorische kerken en de besturen van reformatorische scholen op om zo’n commissie in te stellen.

In het RD staat ook een kort vraaggesprek met beide briefschrijvers. Daarin stellen zij dat er in het boek van Van den Brink grenzen zijn overschreden ‘ten aanzien van het Schriftgezag, de historiciteit van Genesis 1 en aangaande het belijden dat alles wat de Schrift zegt, helemaal waar is.’ Zij spreken van een ‘spervuur aan wetenschappelijke argumenten’ dat op reformatorische jongeren afkomt. 

Uitgebreid zoeken

Categorie
Tag
Auteur
Tekst

Laatste reacties

 • Jan-A Riemersma.

  Je vraagt een aantal dingen waarvan ik het verband met mijn argument niet zie.
  Ik ga daar dan ook niet op in.
  Dat je dan... 21-02-2018 23:00
 • Ronald V. zei Naar deze reactie >>>
  Verklaar je nader. Wat is dat, de oorzaak van alles?

  RV 21-02-2018 15:46
 • Het probleem van Genesis is opgelost in de openbaringen die gegeven zijn aan Jacob Lorber rond 1840. Hij kreeg doorgegeven, dat er 7 boeken... 21-02-2018 15:00
 • Ronald V. zei Naar deze reactie >>>
  Aan JA - Over delen en het Al(geheel)

  Je schrijft:
  - (het is een categoriefout om te zoeken naar de oorzaak van ‘alles’ - ‘alles’... 21-02-2018 13:24
 • Anoniem zei Naar deze reactie >>>
  De oorzaak van alles is wel degelijk te definiëren en het hoeft helemaal niet te gaan om een "ding".
  Zoals gewoonlijk beperk je jezelf. Heb... 21-02-2018 12:26
 • Jan-A. Riemersma zei Naar deze reactie >>>
  Jac, je schrijft: [Vooralsnog lijkt het op grond van wat wij overal om ons heen zien gebeuren en op grond van het feit dat nog nooit is geconstateerd dat er iets bestaat dat geen enkele oorzaak heeft plausibeler om te stellen dat alles wat bestaat veroorzaakt is dan om te stellen dat dit niet het geval is.]

  Uiteraard ga ik daar mee akkoord. Op een voorwaarde: dat je me uit de doeken doet wat de oorzaak is van eigenschappen of... 21-02-2018 12:11