Evolutie-tentoonstelling zoekt de dialoog

Evolutie-tentoonstelling zoekt de dialoog
27 apr
2018

Paleoantropoloog Rick Potts, hoofd van het Smithsonian’s National Museum of Natural History Human Origins Program, probeert de ‘culture wars’ over schepping en evolutie te doorbreken.

Potts, die zichzelf omschrijft als een protestant ‘met de nadruk op protest’, studeerde naast paleoantropologie ook vergelijkende religiewetenschappen. Hij probeert te begrijpen wat de mens tot mens maakt. Daartoe ontwikkelde hij voor het Smithsonian een tentoonstelling over de evolutie van de mens onder de titel ‘What does it mean to be human?’.

Predikanten

Maar acht jaar geleden concludeerde hij dat de bezoekers bijna alleen kwamen uit kringen van mensen die geen probleem hadden met evolutie. De pakweg 100 miljoen Amerikanen die evolutie niet zien zitten bleven weg. Daarom besloot hij hen op te zoeken, met een reizende tentoonstelling. Dit project, gefinancierd door de Templeton Foundation, dat vorig jaar eindigde, deed negentien plekken aan waarvan zeker tien in regio’s waar weerstand tegen evolutie groot is.

Naast wetenschappers reisden ook predikanten met de tentoonstelling mee, om in plaatselijke kerken een toelichting te geven. Op deze manier wilde Potts meer inzicht geven in hoe wetenschap werkt en wat het belang van de wetenschap, inclusief evolutie, is voor onder meer gezondheid. Het doel van de tentoonstelling was niet mensen te ‘bekeren’, maar het onderwerp ‘evolutie’ bespreekbaar te maken. Er moest geen debat ontstaan, maar een gesprek.

Opwinding

In het Smithsonian Magazine staat te lezen hoe dat deels gelukt is. In Ephrata, Pennsylvania, een gebied met veel conservatieve geloofsgemeenschappen zoals de Amish, leverde de reizende tentoonstelling, die er in de openbare bibliotheek stond, nogal wat reacties op. Daar het was vooral een beeldje van een naakte Neanderthal vrouw met kind bij de ingang van de bieb die voor opwinding zorgden.

Toch deden ook hier inwoners mee aan interactieve onderdelen van de tentoonstelling, zoals een kiosk waarin ze hun eigen antwoord op de vraag ‘Wat betekent het om mens te zijn’ mochten achterlaten. Veel reacties waren negatief over evolutie, maar dat vond Potts niet erg. Acceptatie moet van binnenuit komen, stelt hij. Bibliothecaris Penny Talbert vertelt dat lang niet alle bezoekers een positief idee over evolutie hadden gekregen, maar dat ze wel het idee hadden gehoord te zijn.

De aanpak om dialoog te zoeken in plaats van debat of conversatie lijkt daarom vruchtbaar te zijn geweest. Volgens Potts is het conflict-narratief over de relatie tussen geloof en wetenschap iets van de vorige generaties.

Bron: Smithsonian Magazine

Laat een reactie achter

U kunt hieronder uw reactie plaatsen. Invullen van naam en e-mailadres is verplicht (e-mailadres wordt niet gepubliceerd). Om spam te voorkomen vragen wij u de letter/woordcombinatie daaronder over te typen. Daarna kunt u de reactie plaatsen. Bij problemen, neem contact op met de redactie.

Uitgebreid zoeken

Categorie
Tag
Auteur
Tekst

Laatste reacties

 • Ik weet niet wat modaliteiten collaps is maar wel dat er vele afleidingen logisch correct zijn maar dat de uitkomst daarom nog geen waarheid... 03-04-2020 08:45
 • Als ik wat verder lees, dan wordt her en der vermeld dat het argument van Godel ten onder gaat aan modal collaps. Weet iemand wat dat is en... 02-04-2020 19:56


 • Dag Edward,

   

  Of ik galoppeer, dat weet ik
  niet, ik geef gewoon mijn visie. Maar misschien komt die hier en daar niet
  helemaal overeen... 31-03-2020 23:01
 • Edward Apcar zei Naar deze reactie >>>
  @Lieven 30-03-2020 11:32

  Nu vergaloppeer je je toch echt, beste Lieven. Je raakt verward in je eigen breinbreisels.
  Natuurlijk willen... 31-03-2020 21:48
 • ...nog eentje en dan stop ik ermee.
  Wie het schoentje past trekke het aan...... 30-03-2020 11:51