#MeToo raakt bekende geloof-wetenschap hoogleraren

#MeToo raakt bekende geloof-wetenschap hoogleraren
23 okt
2018

Deze maand maakte natuurkundige en militant atheïst Lawrence Krauss bekend dat hij volgend jaar met pensioen gaat. Eerder dit jaar stapte bioloog Francisco Ayala op. Beiden vertrekken vanwege beschuldigingen van grensoverschrijdend gedrag.

Zowel Krauss als Ayala zijn bekenden in de discussie over de relatie tussen geloof en wetenschap. Krauss stelt dat wetenschappers misschien wel gelovig kunnen zijn, maar vindt atheïsme een logischer standpunt voor een wetenschapper. Ayala, een gewezen priester die onder meer de Templeton Prize won in 2010, vindt juist dat geloof en wetenschap prima samen kunnen.

Deal

Beide mannen zijn onder vuur komen te liggen na de #MeToo onthullingen, waardoor ook onder academici ruimte kwam om te praten over grensoverschrijdend gedrag. Dit leidde zowel by Krauss als bij Ayala tot een onderzoek. In juli verscheen er een rapport over Ayala, waarin ten minste een aantal klachten tegen hem gegrond werden verklaard. Hij is in juli van dit jaar ontslagen door de University of California in Irvine.

Krauss maakte op 21 oktober bekend dat hij met ingang van mei 2019, wanneer hij 65 wordt, zal vertrekken bij Arizona State University. Begin dit jaar was hij al ontheven van zijn taken daar. Volgens nieuwswebsite BuzzFeed heeft Krauss een deal gemaakt met de universiteit. Hij blijft formeel in dienst tot zijn pensioen, maar blijft tot die tijd met verlof.

Krauss ontkent de beschuldigingen die tegen hem zijn ingebracht en dat hij zich alleen had kunnen verweren wanneer hij ontslag zou hebben genomen. Daar had hij geen trek in. De universiteit bestrijdt die lezing en stelt dat hij in de gelegenheid was om getuigen op te roepen en de klagers te ondervragen voordat er een besluit over zijn ontslag zou worden genomen.

Reacties mogelijk gemaakt door CComment

Uitgebreid zoeken

Categorie
Tag
Auteur
Tekst

Laatste reacties

 • Bert Morriën Schreef:
  ChrisH,

  Heb je geen enkele conclusie getrokken uit wat je zoal in je leven bent tegengekomen?


  Uuh, ja maar ik ben geen wetenschapper.... 26-03-2019 00:38
 • Jac,

  Je schrijft :"aan de waarheid van P2, " het is onmogelijk om te weten dat God niet bestaat" kan nauwelijks getwijfeld worden.".

  Ik... 26-03-2019 00:31
 • Jac Vaes zei Naar deze reactie >>>

  Beste Gilbert,

  In reactie op jouw post 23-0302019  14:02 het volgende.
  Ik ben geen aanhanger van het atheïstisch geloof. Eigenlijk ben... 25-03-2019 23:41
 • PS: 'uitspraak' bedoelde ik in de betekenis van statement, these, premisse.
  Al wat ik hier schrijf kan je natuurlijk als 'uitspraken' beschouwen. 25-03-2019 19:57
 • Egbert, ik ben geen staatsdeskundige, ik ben geen politicus. Ik zou geen concept kunnen uitschrijven voor een betere samenleving. 
  Ik kan... 25-03-2019 19:55
 • @Lieven, als je stelt dat je het nog niet zo zeker weet is dat wel degelijk wel een uitspraak, kom dan eens met iets concreets, het zou toch... 25-03-2019 19:51