Waarom een robot nooit een mens wordt

Waarom een robot nooit een mens wordt
11 sept
2019
Johanna Bryson, onderzoeker op het terrein van kunstmatige intelligentie en robotica, denkt dat computers nooit menselijk zullen worden.

Dat zegt zij in een interview dat is gepubliceerd door de NRC, voorafgaand aan een lezing aan de universiteit van Tilburg met de titel ‘The Role of Humans in an Age of Intelligent Machines’. Bryson, nu verbonden aan de Britse universiteit van Bath, werkte als jonge onderzoeker in de jaren negentig aan het Amerikaanse Massachusetts Institute of Technology (MIT), waar geprobeerd werd een robot te bouwen die zichzelf kon ontwikkelen tot het niveau van een driejarig kind.

Onethisch

De robot, COG (foto), kreeg een mensachtige vorm met armen, benen en een hoofd. Maar zichzelf ontwikkelen lukte niet echt en na anderhalf jaar werd de stekker uit het project getrokken. Opvallend was dat medewerkers zich sterk met COG identificeerden: de robot uitschakelen vonden ze onethisch.

Bryson is het daar niet bepaald mee eens. Ze stelt dat iedere moderne spellingscontrole al slimmer is dan COG destijds was. En ook nu is het nog niet gelukt om kunstmatige intelligentie zichzelf te laten ontwikkelen tot een driejarige, het doel van COG.

Terrarium

Ze wijst erop dat er ten tijde van het werk aan COG op het MIT een zespotige robot rondliep die op dat moment de meest complexe robot ter wereld was. Daar identificeerden mensen zich echter niet mee, niemand riep dat de robot in een terrarium thuishoorde.

Inmiddels gelooft Bryson niet meer in de mogelijkheid dat kunstmatige intelligentie zich echt tot een menselijk niveau kan opwerken. Ze wijst erop dat verschillende delen van het menselijk brein ook een verschillende architectuur hebben. Vier miljard jaar evolutie heeft niet één architectuur opgeleverd, vermoedelijk omdat verschillende delen zich hebben gespecialiseerd in verschillende taken. Die evolutionaire geschiedenis is niet in silicium chips in te bouwen.

Verlengstuk

Ook stelt Bryson dat mensen meer zijn dan intelligentie: relaties zijn belangrijk, eenzaamheid kan een mens (maar ook dieren) doden. Volgens Bryson is kunstmatige intelligentie een verlengstuk van onze eigen intelligentie. In die zin voegt het iets toe, het stelt ons in staat sneller antwoorden te vinden op problemen.

Bron: NRC 

Foto: Sam Ogden/Science Source

Reacties mogelijk gemaakt door CComment

Uitgebreid zoeken

Categorie
Tag
Auteur
Tekst

Laatste reacties

 • Edward

  Er is op deze site ook artikel ruimte voor atheisten en Bart Klink er één van
  Op welke atheistische sites is er ruimte voor... 10-12-2019 01:13
 • André,
  Je zegt dat atheïsten geen behoefte hebben aan verhalen die niet stroken met hun eigen verhaal.
  Maar zeg eens eerlijk: geldt dat... 10-12-2019 00:37
 • Lieven


  Je bevestigd weer alle beweringen die ik in bovenstaande reactie over je gedaan heb.

  Als het je niet bevalt dat deze christelijke... 09-12-2019 23:41
 • Ja, Einstein nam ik maar even als voorbeeld. Men discussieert graag over zijn al dan niet geloof en godsbeeld. In elk geval, ze spannen zo... 09-12-2019 23:38
 • @Lieven, zoals je weet heeft geloof vele gezichten, zover ik weet had Einstein weinig op met een persoonlijke (antropomorfische) god, ik... 09-12-2019 23:24
 • Hoi Egbert,

  mooi fragment toch wel van Swaab. Het is zo'n zachte, gemoedelijke, integere, lieve man. Heel sociaal voelend, empathisch... 09-12-2019 23:18