Schepping, evolutie en gewone gelovigen

Schepping, evolutie en gewone gelovigen
30 nov
2001
"Voor veel gelovigen en ongelovigen spreekt één ding vanzelf: het is voor een orthodox, bijbelgetrouw christen onmogelijk om in evolutie te geloven, in welke vorm dan ook. ‘Nieuwe atheïsten’ zoals Richard Dawkins en creationisten zoals Ken Ham zijn het hierover eens, en zodoende beschouwen steeds meer mensen het ook als vanzelfsprekend. Als je in God gelooft, kun je niet in evolutie geloven. Als je in evolutie gelooft, kun je niet in God geloven."

 

Zo begint de New Yorkse predikant Tim Keller zijn essay 'Schepping, evolutie en gewone gelovigen'. Maar, vraag hij zich vervolgens af, is het echt zo vanzelfsprekend dat scheppingsgeloof en evolutie elkaar wederzijds uitsluiten? Sommige gelovigen menen inderdaad dat scheppingsgeloof en evolutie niet te combineren zijn. Anderen zijn ervan overtuigd dat God evolutie gebruikt heeft. In zijn essay gaat Keller in op de taak die kerkelijke voorgangers zijns inziens hebben in deze discussie en legt hij uit waarom de vraag naar de verhouding tussen schepping en evolutie bij veel gelovigen voor verwarring zorgt. In het bijzonder bespreekt hij drie concrete vragen:

Vraag #1: Als God de evolutie gebruikte om te scheppen, dan kunnen we Genesis 1 niet letterlijk nemen, en als we dat niet kunnen, waarom zouden we dan andere bijbelgedeelten wel letterlijk nemen?

Vraag #2: Als biologische evolutie waar is, betekent dit dan dat we niet anders zijn dan dieren, voortgedreven door onze genen, en dat al onze eigenschappen door natuurlijke selectie kunnen worden verklaard?

Vraag #3: Als biologische evolutie waar is, en er geen historische Adam en Eva geweest zijn, hoe weten we dan waar zonde en lijden vandaan komen?

Het essay van Keller, een vertaling van een essay dat eerder op de website van Biologos verscheen, is hieronder te downloaden als pdf.

Uitgebreid zoeken

Categorie
Tag
Auteur
Tekst

Laatste reacties

 • Edward Apcar zei Naar deze reactie >>>
  Wel apart. en hele eer: persoonlijk vermanend toegesproken worden door de moderator. En ik krijg ook nog de gelegenheid te reageren, Een... 14-12-2019 23:42
 • René T. zei Naar deze reactie >>>
  @Piet S.
  Nou Piet, dat zijn een hoop, met name niet ter zake doende woorden om "nee" te zeggen.
  Dat ik je niet verkeerd begrepen had.
  Dat er... 14-12-2019 23:18
 • @Carla: [Ik denk trouwens dat het streven naar zin en betekenis in het leven van invloed is of kan zijn op het welzijn van de mens. Of de grondslag daarvoor nou religieus of seculier is, zal m.i. geen verschil maken in de kleine geluksmomentjes die kunnen worden ervaren.]

  Absoluut met je eens.

  Wat het geloven betreft, in mijn perceptie heeft dat iets te maken met het iets persoonlijk ervaren, dat... 14-12-2019 23:18
 • René T. zei Naar deze reactie >>>
  @René
  Is het mogelijk om al de irrelevante reacties onder dit bericht te verwijderen?
  Het is zo onoverzichtelijk geworden. 14-12-2019 22:32
 • @ Egbert, er is een heel mooi boek " Geleerd & Gelovig." 22 Wetenschappers schrijven over hun leven, hun geloof in God en de relatie daarvan... 14-12-2019 21:26
 • Ronald V. zei Naar deze reactie >>>
  Egbert, 

  je gaat nu weer mooi weer spelen. Typisch sociopathie. 

  De feiten zijn: 
  - je stalkt me, bent gestuit op de neonazi DQ en je... 14-12-2019 20:34