Schepping, evolutie en gewone gelovigen

Schepping, evolutie en gewone gelovigen
30 nov
2001
"Voor veel gelovigen en ongelovigen spreekt één ding vanzelf: het is voor een orthodox, bijbelgetrouw christen onmogelijk om in evolutie te geloven, in welke vorm dan ook. ‘Nieuwe atheïsten’ zoals Richard Dawkins en creationisten zoals Ken Ham zijn het hierover eens, en zodoende beschouwen steeds meer mensen het ook als vanzelfsprekend. Als je in God gelooft, kun je niet in evolutie geloven. Als je in evolutie gelooft, kun je niet in God geloven."

 

Zo begint de New Yorkse predikant Tim Keller zijn essay 'Schepping, evolutie en gewone gelovigen'. Maar, vraag hij zich vervolgens af, is het echt zo vanzelfsprekend dat scheppingsgeloof en evolutie elkaar wederzijds uitsluiten? Sommige gelovigen menen inderdaad dat scheppingsgeloof en evolutie niet te combineren zijn. Anderen zijn ervan overtuigd dat God evolutie gebruikt heeft. In zijn essay gaat Keller in op de taak die kerkelijke voorgangers zijns inziens hebben in deze discussie en legt hij uit waarom de vraag naar de verhouding tussen schepping en evolutie bij veel gelovigen voor verwarring zorgt. In het bijzonder bespreekt hij drie concrete vragen:

Vraag #1: Als God de evolutie gebruikte om te scheppen, dan kunnen we Genesis 1 niet letterlijk nemen, en als we dat niet kunnen, waarom zouden we dan andere bijbelgedeelten wel letterlijk nemen?

Vraag #2: Als biologische evolutie waar is, betekent dit dan dat we niet anders zijn dan dieren, voortgedreven door onze genen, en dat al onze eigenschappen door natuurlijke selectie kunnen worden verklaard?

Vraag #3: Als biologische evolutie waar is, en er geen historische Adam en Eva geweest zijn, hoe weten we dan waar zonde en lijden vandaan komen?

Het essay van Keller, een vertaling van een essay dat eerder op de website van Biologos verscheen, is hieronder te downloaden als pdf.

Uitgebreid zoeken

Categorie
Tag
Auteur
Tekst

Laatste reacties

 • Egbert, dat was dan ook niet echt een vraag maar een uiting van verwondering. Ik spiegel me niet aan de geloofsvisie van beroemde mensen.... 21-05-2019 12:18
 • @Lieven: [Waarom halen mensen er altijd beroemdheden bij om hun geloof mee te meten?]

  Omdat we allen in het duister tasten en we dan vervolgens wel nieuwsgierig zijn naar de mening van wetenschappers die erin zijn... 21-05-2019 11:06
 • Ga je mond spoelen joh, snotaap.  

  Verder reageer ik maar niet meer op jou. 21-05-2019 10:41
 • Bert en aan W.M. de Jong,

  ik wou Bert's bijdrage hier even aanvullen:

  [het geloof dat simpele moleculen een natuurlijk verlangen hebben zich te ordenen tot steeds ingewikkelder moleculen.] Wetenschappelijke uitspraken zijn geen geloofsuitspraken, zijn niet... 21-05-2019 10:09
 • Bert Morriën zei Naar deze reactie >>>
  Dr. Ir. W.M. de Jong,

  Zo, dus andersdenkenden hangen volgens jou een "pre-victoriaanse alchemisten geloof" aan dat ook nog eens "lijnrecht... 21-05-2019 09:27
 • Ronald V. zei Naar deze reactie >>>
  Nee, smeerlap, ik blijf smeerlapperij aan de kaak stellen. Ethiek, weet je wel. 

  RV  21-05-2019 08:15