Emanuel Rutten

Emanuel Rutten behaalde in 1994 een propedeuse in de economie aan de UvA, een master of science in de wiskunde in 1997 aan de TU Delft en een master of arts in de wijsbegeerte aan de Vrije Universiteit in 2010. Op 20 september 2012 promoveerde hij op een proefschrift met de titel A Critical Assessment of Contemporary Cosmological Arguments: Towards a Renewed Case for Theism. Zijn werkterrein betreft primair ontologie, epistemologie en esthetiek.

Homepage: Weblog Emanuel Rutten

Veritas lezing aan de Erasmus Universiteit Rotterdam op 15 mei 2017

Is de Bijbel onfeilbaar? Moet anders gezegd iedere bewering erin als waar worden beschouwd? Wie denkt dat het antwoord hierop voor christenen niet anders dan een volmondig 'Ja' kan zijn, miskent dat het christendom anders met de Bijbel omgaat dan bijvoorbeeld de islam met de Koran.

In een recente bijdrage op Patheos lezen we over twee computerwetenschappers die het ‘wiskundig bewijs’ voor het bestaan van God van de logicus Kurt Gödel succesvol zouden hebben gecontroleerd door gebruik te maken van zeer geavanceerde computerprogrammatuur. Het gaat om de informatici C. Benzmüller van de Vrije Universiteit Berlijn en B.W. Paleo van de Technische Universiteit Wenen.

De sublieme ervaring is een verbijsterende grens- of contrastervaring waarin we voor heel even door de oppervlakte van de dagelijkse orde heen breken. In de sublieme ervaring worden we door iets gegrepen en voor enkele ogenblikken uit ons normale denken getild. Het sublieme overvalt en transformeert ons. We weten niet wat ons plotseling overkomt. Nu wordt de ervaring van het sublieme normaal gesproken gerekend tot het domein van het esthetische. Door de eeuwen heen hebben vele esthetici dan ook geprobeerd een adequate conceptie te ontwikkelen van deze tot de verbeelding sprekende ervaring.

In het voorwoord tot de Fenomenologie van de Geest ontwikkelt de Duitse filosoof Hegel een volgens hem wetenschappelijke theodicee oftewel een vermeend wetenschappelijk antwoord op de vraag hoe het geloof in een goede God te verenigen is met het vele lijden in de wereld. In wat volgt bespreek ik de kern van zijn theodicee. Dat Hegel in zijn boek een nogal afwijkende invulling geeft aan het begrip wetenschappelijk wordt dan direct duidelijk. Maar dat maakt zijn antwoord niet minder interessant.

Uitgebreid zoeken

Categorie
Tag
Auteur
Tekst

Laatste reacties

 • @Bert, ik houd niet van sneren maar als iemand steeds in herhaling blijft vallen begint het vervelend te worden, mag je iemand daar best... 24-04-2018 13:50
 • Eelco van Kampen zei Naar deze reactie >>>
  Ik ben niet zo'n 'aanhanger', van wat dan ook. Ik denk liever zelf na.

  Finetuning is vooral schijnbaar - dat is echt geen probleem, tenzij... 24-04-2018 13:38
 • Eelco van Kampen zei Naar deze reactie >>>
  "Maar wanneer de temperatuur stijgt, dan verdwijnen de ijskristallen weer."

  Je meent het. Ik val van m'n stoel.

  Wim de Jong, ik mis die... 24-04-2018 13:32
 • Eelco van Kampen zei Naar deze reactie >>>
  Daarom zegt de wetenschap ook nooit 'dat het zo is'. Zo werkt wetenschap helemaal niet - en is daarom ook geen geloof.

  En durven te... 24-04-2018 13:29
 • Eelco van Kampen zei Naar deze reactie >>>
  Nee, dat is geen kwestie van geloof. Dat is een conclusie gegeven de waarnemingen en onze kennis van de huidige natuurkunde.

  Net zoals je... 24-04-2018 13:26
 • @Marten: Iemand die de geschiedenis van de fysica bestudeert komt tot de conclusie dat er fouten zijn gemaakt, door Einstein, door Bohr,... 24-04-2018 13:26